Kryptomarknaden

Bland det viktigaste att veta om kryptomarknaden är att den rör sig i cykler. Innan Bitcoin nådde $20 000 så hade den kraschat över 80% flertalet gånger. Det kommer att finnas gröna dagar, och det kommer att finnas väldigt röda dagar. Oftast löser det sig genom att bara låta det vara och ta en paus från marknaden ett tag. Marknaden har hittills alltid återhämtat sig. De som förlorar är ofta de som planlöst säljer så fort det börjar dippa. Det går dock att göra stora vinster på sk. swingtrading där man handlar aktivt med kortare positioner, men då är det viktigt att känna till vilka det är man tävlar mot. Det är personer som har flera års erfarenhet av marknaden och som sysslar med detta på heltid och som har investerat stora resurser i att vara bäst på marknaden. Är man inte villig att själv göra samma uppoffring slutar det ofta med att man bränner sig och går med förlust.

Exempel på marknadscykler:

January crash” – Det kinesiska nyåret eller amerikanska skatter som ska betalas, det finns många förklaringar och teorier till varför folk säljer av sina innehav vid olika tidpunkter. Tydligt är i alla fall att historiskt sett brukar det i Januari ske en kraftig korrigering (pågår just nu 2018-01-18, viss återhämtning påbörjad).

FUD” (Fear, Uncertainty, Doubt) – Information/dåliga nyheter som sprider oro på marknaden. Rykten om bitcoinförbud, problem med teknik eller reglering – FUD kommer i många olika varianter och kan enkelt påverka marknadsvärdet hos majoriteten av kryptovalutorna. I tabellen nedan kan vi se att en korrigering kommit med ganska exakt 8,5 veckors mellanrum hösten-17, och som då sammanföll med diverse kontroverser i media:

Historiskt sett har Bitcoin haft många korrigeringar (som ofta ses som hälsosamma av rutinerade traders – inget kan bara gå uppåt i all evighet):

Det var även en korrigering på ca ~30% strax innan jul (Dec-17). För mycket hype, Bitcoin blev för första gången “mainstream”, investeringar skedde i alla möjliga coins utan någon egentlig produkt (ofta kallade vaporware) och vinster togs hem innan julen – faktorerna/teorierna är många till varför korrigeringen skedde.

Sammanfattningsvis: Det finns många faktorer som påverkar marknaden, och historiskt sett har den alltid återhämtat sig. Vid varje dipp är det folk som fått panik och sålt av sina kryptovalutor, rutinerade traders har för vana att sitta lugnt i båten. Att kunna tåla se sin portfölj gå -50% på en dag utan att få totalpanik tenderar att vara en framgångsfaktor när man handlar med kryptovalutor.

Youtube: Man kan lära sig mycket nyttigt på Youtube, men det gäller att se upp med vilken information man tar in. Det finns många youtubeprofiler som helt saknar kunskap om kryptovalutor, men som får betalt för att uppmana sina följare att köpa en viss coin, ofta under rubriker såsom “Best altcoins to get rich 2018”. Motsatsen till dessa är den lilla klick bra youtubers som sprider bra & viktig information om marknaden samt varnar om fallgropar – var noga med vad du väljer att kolla på.

Lista över vouchade youtubers som sprider vettig information om kryptomarknaden

OBSERVERA: Historisk uppgång är INGEN garanti för att en trend kommer fortsätta. Nästa gång kan det crasha till 0, eller gå upp 100% till. Ingen vet.

OBSERVERA#2: Den pågående januarikorrigeringen blev slutet för BitConnect (Ett ponzi-scheme/pyramidspel som gav folk 1% daily returns på sin investering om man ägde BitConnect-tokens fram tills dess att de inte kunde hålla uppe fasaden längre när Bitcoin dippade tilräckligt mycket) och som varit allmänt känt ett pyramidspel (för de som är insatta i crypto) sedan en tid tillbaka men som ändå lyckades få nya investerare under lång tid. Bitconnect gick -90% på några dagar varpå skaparna försvann med investerarnas pengar, och över en miljon människor blev drabbade. Samma regler gäller i krypto som överallt annars: låter det för bra för att vara sant så är det oftast det. Det är extremt viktigt att läsa på om det man investerar i. Gör din egen efterforskning, läs vad som sägs på olika forum, läs deras whitepaper, syna allt du hittar.
Många av de som gick i fällan BitConnect var de som lyssnade på oinformerade youtubeprofiler (som fick provision för att locka in nya pengar i pyramidspelet) och som inte gjorde någon ansträngning alls för att göra bra investeringar. Denna video förklarar situationen bra.

Detta är en fördel med korrigeringar – scamcoins, shitcoins, pyramidspel/ponzischemes & vaporware får svårt att hålla uppe sin fasad och korringeringar har en tendens att sålla ut dessa från marknaden, vilket gynnar kryptovalutor som fenomen på lång sikt. Under tiden reglering saknas kommer detta att förekomma, och vill man investera i kryptovalutor måste man veta att det förekommer.

Angående Pumps & Dumps: Du kan även bli kontaktad av personer på forum som bjuder in dig till organiserade grupper som genomför pump & dumps, och förutom att det är svårt oetiskt (samt olagligt på aktiemarknaden), så var medveten om att sist in också innebär att du då får köpsignalen sist (vilken valuta som ska köpas) – det är i princip bara den som startade gruppen eller den innersta kretsen som går med plus. Allt är riggat till deras fördel – de bestämmer i hemlighet långt innan signalen ges vilken coin som ska pumpas och köper på sig billigt under en lång tid för att kunna sälja ur sig tidigt när det väl börjar, vilket leder till att en klar majoritet “övriga” (de som accepterar en öppen inbjudan på ett internetforum till exempel) kan ha tur någon gång och lyckas gå med vinst, men som i nio fall av tio förr eller senare kommer sluta upp som en sk “bagholder”. Roulette är säkrare.

Mer information kommer, och under tiden rekommenderas denna video Trading cryptocurrencies for beginners där det ges bra grundinformation som man bör känna till innan man ger sig ut på kryptomarknaden och börjar handla. Även om videon syftar till att lära sig swingtrading är den bra i utbildningssyfte för att bilda sig en uppfattning om marknaden och vilka det är man tävlar mot  (och vilka resurser de nyttjar) om man nu skulle vara intresserad av det.

Nästa steg hittar du här